Mielipidekirjoitus, julkaistu Helsingin Sanomissa 15.7.2012
Helsingin Sanomat esitteli nuorisotyöttömyyttä ja keinoja työttömyyden nujertamiseen (Sunnuntai 8. 7.). Kirjoitukseen oli kerätty mielipiteitä joukolta niin kutsuttuja nuorisotyötttömyyden asiantuntijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.
Nuorisotyöttömyyttä käsiteltiin ainoastaan yksilötason ongelmana: työkokemuksen ja koulutuksen puutteena sekä epärealistisena odotuksena työelämää ja työtehtäviä kohtaan. Nuorisotyöttömyys johtuu kuitenkin myös työmarkkinoiden rakenteellisista ongelmista ja suomalaisen elinkeinoelämän muutoksista.
Kuten Helsingin Sanomien verkkosivuilla olevasta kartasta käy ilmi, nuorisotyöttömyys on suurimmillaan perinteisesti metalli- ja metsäteollisuuden varassa olleilla paikkakunnilla. Näiden teollisuudenalojen rakenteelliset muutokset ja tuotantolaitosten alasajo ovat monella näistä paikkakunnista pääasiallinen syy nuorisotyöttömyyden kasvuun. Tällaisilla alueilla nuorisotyöttömyys ei johdu nuorten haluttomuudesta hankkia työ- tai opiskelupaikka. Kun työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole tarjolla, ei koulutuksen lisääminen yksin auta.
Mikäli nuorisotyöttömyyteen halutaan todella puuttua, on Suomen valtion panostettava koulutuksen ja nuorisotyön lisäämisen lisäksi työpaikkojen tarjontaan. Varsinkin uhkaavan taantuman ja kansainvälisen velkakriisin aikana infrastruktuuri-investoinnit tarjoaisivat työtä nuorille ja parantaisivat koko Suomen kansantalouden kuntoa.
Tämänhetkisen nuorisotyöttömyyden taustalla vaikuttavat edelleen myös 1990-luvun alun laman säästöt. Tilastokeskuksen vuonna 1987 syntyneitä suomalaisia seuranneessa rekisteritutkimuksessa selvisi, että ikäluokasta joka neljännellä on tilillään rikoksia ja rikkomuksia, ja joka viidennellä on mielenterveysongelmia. Yhteiskunnan säästöt ja vanhempien köyhyys vaikuttavat merkittävästi lasten mahdollisuuksiin päästä osalliseksi yhteiskunnastamme.
Toisin kuin Helsingin Sanomien kirjoituksessa annettiin ymmärtää, nuorisotyöttömyys ei ole syövän kaltainen ongelma, johon on mahdotonta puuttua. Nuorisotyöttömyys on kansantaloudellinen ja yhteiskunnallinen ongelma, johon voidaan puuttua taloudellisilla ja yhteiskunnallisilla keinoilla.
***
Insändare angående HS artikel om ungdomsarbetslöshet 8.7.2012. I artikeln presenteras arbetslösheten som individens problem, orsakat av brist på arbetserfarenhet och utbildning. Den finländska ungdomsarbetslösheten beror ändå även på arbetsmarknadens strukturella problem och näringslivets förändringar. Ifall det inte erbjuds arbete, hjälper inte enbart ett ökat utbud av utbildning.
Insändaren publicerades i Helsingin Sanomat 15.7.2012.
Vastaa