Hyvät ystävät,

Kiitos kun saan tulla puhumaan teillä tänään naistenpäivänä. Kävin tänään aamulla pitämässä toisenkin puheenvuoron, puhuin tasa-arvosta ja satavuotiaasta Suomesta vanhassa lukiossani. Vaikka puhuimme useasta Suomessa esiintyvästä tasa-arvoongelmasta, oli kuitenkin rohkaisevaa kuulla, että monet nuoret pitivät feminismiä tärkeänä ja halusivat viettää naistenpäivää nimenomaan keskustellen siitä, miten yhteiskunnastamme voidaan tehdä tasa-arvoisempi kaikille sen jäsenille.

Naistenpäivä on aina ollut kansainvälisen solidaarisuuden juhlapäivä. Tämän takia on erityisen tärkeää, että muistamme naisten käymiä kamppailuja ympäri maailmaa. Kurdinaisten käymä kamppailu tasa-arvon ja yhdenvertaisen yhteiskunnan puolesta on erittäin merkittävä. Turkissa Erdoganin hallinto on demokratian irvikuva. Viimeisen vuoden aikana Turkin hallitus on vainonnut maan kurdiväestöä ja ihmisoikeuspuolustajia entistä voimakkaammin. HDP-puolueen toiminta on tehty miltei mahdottomaksi pidättämällä suuren osan puolueen kansanedustajista ja toimijoista. Myös toimittajia, yliopistojen tutkimus- ja opetushenkilöstöä on pidätetty. Tämän lisäksi toimittajiin ja siviileihin kohdistuvista pahoinpitelyistä ja ahdistelusta on raportoitu.

Turkin hallitus on viimeisen vuoden aikana hyökännyt useisiin kaupunkeihin Kaakkois-Turkissa. Hallitus on määrännyt kaupunkeihin ulkonaliikkumiskieltoja ja monet kaupunginosat on piiritetty kokonaan. Useita satoja siviilejä on kuollut hyökkäyksissä. Kuolleiden joukossa on myös naisia ja lapsia. Hyökkäykset ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa ja kymmenet tuhannet perheet ovat joutuneet jättämään kotinsa

Tästä huolimatta kurdit jatkavat kamppailuaan.

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa minkä puolesta kurdit taistelevat. Tavoite on demokraattinen konfederalismi: eli poliittinen järjestelmä, jossa taataan kaikille yhdenvertaiset ja yhtäläiset oikeudet, riippumatta etnisestä taustasta, uskonnosta tai sukupuolesta. Demokraattisen konfederalismin peruspilareita ovat feminismi ja ekologinen kestävyys.

Kurdialueilla kuten Rojavassa on sukupuolikiintiöillä ja koulutksella murrettu perinteisen patriarkaalisen yhteisön rakenteita ihailtavalla tavalla. Aseita kantavat Rojavan naistaistelijat ovatkin herättäneet kansainvälistä huomiota. Vähemmälle huomiolle on jäänyt heidän puolustamansa yhteiskuntamallinsa vasemmistolaiset, ekologiset, feministiset ja suoran demokratian periaatteet.

Kurdien kamppailua yhdenvertaisen yhteiskunnan puolesta on tuettava kansainvälisesti. Nyt valitettavasti tilanne näyttää siltä, että Euroopan parlamentti ja EU-maat eivät uskalla puuttua Erdoganin ja valtapuolue AKP:n epädemokraattisiin toimiin, sillä heti kun Erdogan kohtaa eurooppalaisten kritiikin hän uhkaa hylätä Turkin ja EU:n välisen pakolaissopimuksen ja avata rajat pakolaisille Eurooppaan.

Me emme voi seurata hiljaisena vierestä, kun Turkki muuttuu Erdoganin johdolla diktatuuriksi. Tämän takia olin mukana kun neljän pohjoismaalaisen vasemmistopuolueen puheenjohtajat kävivät Turkissa joulukuussa ja yrittivät päästä tapaamaan Selhattin Demirtasta Edirnen vankilaan. Emme päässeet sisälle mutta välitimme terveisemme solidaarisuudesta Demirtaksen asianajajan avulla.

Samat terveiset haluan välittää teille tässä ja nyt: me haluamme seistä teidän kanssanne ja tukea kamppailuanne feministisen ja ekologisen yhteiskunnan puolesta. Hyvää naistenpäivää!